Dokument MILK od Noemí Weis

Courtesy of Milk by Noemi Weis

Courtesy of Milk by Noemi Weis

Through an intimate and artistic lens, Milk brings a universal perspective on the politics, commercialization and controversies surrounding birth and infant feeding over the canvas of stunningly beautiful visuals and poignant voices from around the globe. Inspiring, informative, provocative and sensitive, Milk celebrates bringing a new life into this world with a strong call to action and reflection.“ 

 

Pred pár dňami informoval dr. Jack Newman na svojich stránkach o novom dokumente o dojčení MILK – Born into this world (MLIEKO – Narodiť sa do tohto sveta) režisérky Noemí Weis:

„V dokumente sa hovorí veľa o tom, ako komerčné záujmy a neetické praktiky marketingu umelého mlieka podkopávajú dojčenie a to vyúsťuje do stoviek z tisícov  zbytočných úmrtí dojčiat, dokonca až milión úmrtí ročne. Tragédia v Nepále pravdepodovne, tak ako sa stalo v podobných udalostiach v minulosti, povedie k „darom“ umelého mlieka matkám, dokonca s dobrým úmyslom od mimovládnych organizácií.

Toto je dramaticky ukázané v dokumente MILK na následkoch tajfúnu Yolanda v roku 2013 na Filipínach. Dotácie  vlastne spôsobia, že matky, ktoré umelé mlieko používajú, prídu o svoje vlastné materské mlieko. A potom, tieto matky nemajú peniaze na pokračovanie vo výžive umelým mliekom, keď  tieto dotácie skončia. Veľa matiek sa uchýli k používaniu mlieka do kávy, ktoré je menej drahé alebo prílišnému riedeniu umelého mlieka vodou, ktorá je znečistená a infekčná.“

Na web stránke dokumentu MILK www.milkhood.com nájdete trailer, fotogalériu ako aj  krátke video „Poza scén – odkaz režisérky“, kde Noemí Weis objasňuje, ako sa k tejto téme dostala, že sa zamerala na otázku výživy dojčiat a čím viac sa ponárala do tej témy, prišla k tomu, že nemôžeme hovoriť o výžive a nehovoriť o pôrode.

Film ešte nie je vo všeobecnej distribúcii, ale je možné dohodnúť jeho premietanie v uzavretej komunite. Na to je potrebné kontaktovať režisérku prostredníctvom webstránky MILK. Dúfa sa, že keď bude záujem o dokument, nájde sa aj distribútor.

 

V súvislosti s tragédiou  v Nepále pridávame ešte jeden obrázok, ktorý nepotrebuje veľa slov navyše…

Zdroj: https://www.facebook.com/anichoying/photos_stream

Nepal - foto od Ani Choying Dolma

Čo deti v prípade nešťastia naozaj potrebujú