Dojčenie a starí rodičia

pre časopis Dieťa 8-9/2022

Dojčenie a starí rodičia

babka a vnučka

Konečne sa vaši rodičia dočkali vnúčatka? Po vychovaní vlastných detí už často netrpezlivo očakávajú, či budú patriť medzi tú šťastnú staršiu generáciu, ktorá sa dočká vlastných vnúčat. Bohužiaľ to, čo bolo v minulosti úplne prirodzené a brané ako samozrejmosť – mať v starobe okolo seba novú generáciu, dnes už také samozrejmé nie je. Mladí odkladajú založenie rodiny, bývajú ďaleko od pôvodného domova, deti nie sú momentálne v pláne alebo bocian nedostal tú správnu adresu.

Viacgeneračné bývanie už nie je také obvyklé a mladí rodičia sú veľmi často s dieťatkom sami. V minulosti bolo spoločné bývanie samozrejmé, pričom mamička šestonedieľka trávila prvých šesť týždňov v posteli za kútnou plachtou, kde ju nik nemal vyrušovať, iba sa jej nosila silná polievka.  Verilo sa na urieknutie – či už bábätka alebo hospodárstva, ak by tam šestonedieľka vstúpila. V takom Japonsku ešte aj dnes mamička s prvým bábätkom trávi prvé tri mesiace v pôvodnej domácnosti, kde sa o ňu všetci starajú.

Starostlivosť o mamičku je pre úspešné dojčenie kľúčová. Úlohou mamičky by totiž malo byť, tak ako voľakedy za kútnou plachtou, prvých šesť týždňov sa venovať len bábätku. Ak sa aj vyskytnú nejaké komplikovanejšie problémy pri dojčení,  nie je s pomocou poradkyne tak náročné naštartovať zmenu, ale vydržať pri nej.  Tu je pomoc blízkeho človeka neoceniteľná a veľmi často aj kľúčová.  Otecko totiž nie je vždy k dispozícii, chodí do práce. Ale mamička potrebuje podať pohár vody, pripraviť dokrm, ak je potrebný, uvariť obed, popratať riad, ale hoci sa aj osprchovať. Navyše sa do toho pridáva  plač nepokojného dieťatka a matka s baby blues je na svete.

Na druhej strane, staršia generácia veľmi často nedojčila ani nepraktizovala vzťahovú výchovu tak, ako ju poznáme dnes. Zvládala lepšie látkové  plienky a odúčanie od nich, ale nepoznala moderné nosiče, iba perinky, postieľky, cumlíky a kočíky. Veľmi často na poradenstvách od starých mám počúvam – keby som toto vedela, keď som mala pri dojčení problémy… Takže áno – ich generácia toto nevedela, ale ak sa im to správne podá, tak sa radi dozvedia a odskúšajú nové spôsoby.  Samozrejme, je tu riziko, že nové poznatky ťažko prijmú a čerstvú mamičku zmätú starším prístupom.

Pomoc a starostlivosť

Pre mladú rodinku je pomoc v starostlivosti  určite dôležitá, ale je dobré mať pravidlá. Špeciálne počas šestonedelia nech si mladí rodičia dobre nastavia hranice pre návštevy. S čistým svedomím treba odmietnuť kamarátov, kolegov, či príbuzných z tretieho kolena, lebo chcú vidieť prírastok. Ich čas ešte príde. Neriešiť, čím ponúknuť návštevu – toto je čas, aby návšteva nosila pohostenie. Ak neprídu navariť, či upratať, tak sa môžu po polhodinke s čistým svedomím odporúčať domov. Čerstvá mamička chce možno dojčiť alebo prebaliť dieťatko, ale pred zdvorilostnou návštevou sa ostýcha, nemá ešte získanú dostatočnú zručnosť. Potrebuje súkromie.

Hlavná pomoc starých rodičov spočiatku nespočíva v starostlivosti o bábätko, ale o mamičku. Tá teraz získava zručnosti a kompetencie v starostlivosti o dieťatko – nenarúšať to tým, že stará mama utíši plačúce bábätko vo svojom náručí a dá mu piť z fľašky. Mamička potrebuje vedieť a cítiť, že v jej blízkosti je niekto, kto sa ňu stará a pomôže je s tým, o čo požiada. Vtedy môže relaxovať a netrápiť sa s tým, že treba umyť  podlahu, či umyť riad. Keď som na poradenstve, obvykle vyriešime problém pri mojej návšteve. Nezriedka však je prípad komplikovanejší, a treba vynaložiť viac úsilia pri dodržiavaní odporúčaní.  Ak tam mamička nie je sama a pomáhajúca osoba tiež prijala odporúčania viem, že to bude na dobrej ceste. Ak však mama ostáva sama a nevie, čo treba robiť skôr, je mi smutno, lebo tak to nemá byť a záchrana dojčenia je ohrozená.

Pri dávaní rád ohľadom starostlivosti o dieťa platí zásada – počúvať rady tých, čo sami úspešne (bez fliaš a cumlíkov) dlhodobo dojčili. Dojčenie nie je totiž len o priložení dieťaťa na prsník a prijatí určitého objemu mliečka do bruška. Úspešné dojčenie ovplyvňuje celková starostlivosť a tá sa výrazne zmenila, je kontaktnejšia, vzťahovejšia. Tu si treba uvedomiť, že stará mama bábätka je iba stará mama. O dieťati rozhoduje matka. Čerstvá mamička je síce jej dcéra/nevesta, ale odteraz sa treba snažiť rešpektovať priania nových rodičov. Ak mám na poradenstve tú možnosť, som veľmi rada, ak sú prítomní aj ďalší členovia domácnosti, najmä otecko a stará mama. To sú tí, ktorí preberú po mne štafetu. Všetkým sa snažím vysvetľovať jednotlivé prvky vzťahovej väzby, vývoj mozgu dieťaťa, potreby pre tento vývoj, ako má vyzerať dojčenie. Tiež ich zaškolím, ak treba pri dojčení asistovať (s cievkou na dokrmovanie a pod. )

Okrem mliečka, bábätko zo všetkého najviac potrebuje, „živú“ postieľku, ktorú vymenilo za pobyt v maminom brušku. V takejto postieľke je pokojné, lebo vie, že je všetko v poriadku. Toto je ideálny priestor pre pomocníkov, keď sa mamička potrebuje napríklad osprchovať. Treba sa pohodlne posadiť a mamička nech položí bábätko na otecka či starú mamu (ideálne bruškom na bruško v polohe pololežmo). Niekedy je dobré položiť pod hlavičku dieťaťa oblečenie, ktoré vonia po mamičke. Človek sa má starať o človeka – platí to pri bábätkách, ale aj pri starých ľuďoch. Znamená to nepoužívať náhrady vo forme perinky či kočíka (umelá náruč),  cumlíka či fľaše (umelá mama). Fyzický kontakt bez umelých bariér je nenahraditeľný, o tom sú hormóny šťastia, spokojnosti a vzájomnej väzby.

Úžasná vec dnešnej doby sú ergonomické nosiče, či šatky. Starí rodičia ich pri svojich deťoch nepoznali, určite sa radšej obzerajú kde je kočík. Avšak stačí ísť raz na vychádzku so svojim vnúčaťom s nosičom a otvoria sa nové obzory. A tie úsmevy na tvárach všetkých okoloidúcich 😊!  Práve tu starý rodič pocíti naozajstnú radosť z príchodu dieťatka na svet.

Ak už bude dieťatko dostatočne veľké, aby so starými rodičmi vami strávilo viac hodín a bude tam aj spať, nech spí v ich blízkosti. Dieťatko, ktoré je odchované na mamičkinom mliečku, je nosené a spáva v blízkosti rodičov, sa necíti bezpečne samé v posteli. (ja si veľmi dobre spomínam, aké to bolo úžasné, keď som mohla spať u mojej starej mamy v jej veľkej posteli. Tiež si však pamätám, ako bola moja dcérka zneistená po prvej noci u mojej mamy, ktorá s ňou nechcela spať v jednej izbe.)

Darčeky a pozornosti

Častou témou medzi rodičmi a starými rodičmi sú darčeky a jedlo. Najmä ak vnúčat nie je veľa, tak sa všetka pozornosť sústreďuje na jedno miesto. Veľmi rýchlo to potom skĺzne k povzdychu, že dnešné deti toho majú veľmi veľa, pričom nám stačilo zopár hračiek. Pri jedle to až také jednoznačné nie je, ktorá generácia žila zdravšie, isté je však to, že dnes je tých nástrah v podobe nezdravých potravín ďaleko viac ako v minulosti

  • Menej je viac. Je dobré sa s rodičmi poradiť, čo sú ich želania, aby sa zbytočne neplytvalo peniažkami.
  • Voľakedy boli látkové plienky, ktoré majú dnes svoju modernú pohodlnú verziu. Určite starí rodičia vidia, koľko peňazí a odpadu vzniká jednorazovkami a radi by mladých presvedčili, že existuje aj iná cesta. Nech skúsia prekvapiť mladých rodičov a nech kúpia 2-3 moderné látkové plienky. Dajte si poradiť od skúsenejších, či priamo v špecializovanom obchode. Tie 2-3 plienky poslúžia ako vzor a inšpirácia.
  • Topánky sú ako vždy ten drahší kus oblečenia. Aj tu sa oplatí ísť do kvality – kože a moderného zdravého prístupu – barefoot, kde je nôžka ako na trávičke. Čas tvrdých tzv. ortopedických topánočiek, kde je nôžka celkom zafixovaná, už snáď skončil
  • Myslite na to, aby darček slúžil čo najdlhšie a dal sa prípadne posúvať ďalej. Darček nemusí byť nový, hlavne, aby dobre slúžil (Skladačky, domčeky pre bábiky…). Aj tu môžu dať starí rodičia mladým lekciu z hospodárenia
  • Postrachom pri darčekoch bývajú lacné „prachozbery“. Lacné plastové hračky, ktoré dieťa vezme do ruky len raz a potom už len stojí niekde na poličke. Lacné ceruzky, lebo ich tam bolo veľa.  Iste, dieťa sa vždy poteší, ale čo potom? Radšej jedny ceruzky, kde ich je len 6kusov, ale sú kvalitné. Dieťa nemusí dostávať toho veľa len preto, že voľakedy tieto možnosti neboli. Okrem toho, prichádza doba, kedy si zrejme opäť uvedomíme hodnotu každej veci a oželieme zbytočnosti
  • Pomaly sa stráca význam slova zdravá potravina. Biošťava zabalená v tetrapaku, či biomarhuľový pretlak v plastovom obale (ktorého je viac ako samotnej marhule) asi nie je to pravé orechové. Bio je to, čo poznalo skutočnú zem, ľudské ruky, necestovalo spoza oceánu a bolo nakrájané a spracované doma na stole.
  • Aj tu platí – radšej menej, ale kvalitne. Obchody sú plné nástrah v podobe potravín s množstvom cukru, nekvalitného tuku, umelých prídavkoch.
  • Pekne zabalená tekutina neznamená, že je hodná jej kúpy. Radšej kvalitný sirup a z neho malinovka. Iste, čistá voda vo vlastnej fľaške je to najlepšie. (Tento rok som podľahla svojim deťom a kúpila som im stroj na sódovku. Chuť na nápoje z obchodu dramaticky poklesol)
  • Žiadna maškrta nenahradí koláčik upečený starou mamou z lásky

Dieťa je dar.  Pre starých rodičov to platí dvojnásobne.