Dojčenie a cestovanie

Pre časopis Dieťa 6-7/2022

Cestujeme s dojčiatkom 

Konečne ste sa ako-tak zžili doma s bábätkom, dojčenie vám pomáha v starostlivosti a vy by ste už radi vyrazili trošku za hranice všedných dní. Môžete vyraziť na krátku vychádzku, celodenný výlet, viacdňovú návštevu rodiny, ale aj na dovolenku.

 

Základné predpoklady cestovania s dojčiatkom:

  • S dojčením nie sú problémy, dieťatko nie je extrémne uplakané, kolikové. Ak nejaké problémy sú – dojčenie je bolestivé, začína štrajk, slabé prírastky a pod., ozvite sa. Často na riešenie stačí chvíľka spoločného rozhovoru s pozorovaním dojčenia – krémik problém nevyrieši, len ho zakryje
  • Nosenie v nosiči je normálna súčasť vášho fungovania. Ak v nosiči nedojčíte, treba to rýchlo napraviť. Vaša sloboda pohybu bez ohľadu na to, či dieťa bdie, spí alebo sa dojčí, je základ pohodového cestovania. Kočík by mal byť doplnok ku noseniu, nie opačne.
  • Spite spolu. Dieťatko jednak ľahšie zvláda prijať stres spôsobený zmenou a jednak vy neriešite postieľku, stačí vám jedna spoločná
  • Vertikalizovaná poloha pri dojčení – poloha pololežmo, či obkročmo. Toto vám umožní nebolestivé, bezproblémové a pohodlné dojčenie kdekoľvek budete – v malej sedačke auta či lietadla, sediac na kúsku polienka v lese, či na vláčiku v zábavnom parku. Viac o polohách na dojcenie.eu,

Čo ako dojčiaca mama fungujúca na vzťahovej výchove so sebou na cesty obvykle nepotrebujete:

Umelé mlieko, ohrievač, fľašu, cumlíky. Fľaša i cumlík sú navyše v cudzom prostredí rizikom kontaminácie patogénmi.

Čo sa hodí:

  • Šatka na nosenie,
  • Kočiarik – skladné golfáče, ak je dieťatko staršie a nerobí mu problém sedieť,
  • Viacúčelová väčšia skladná šatka (poslúži ako závoj pred nežiadúcimi pohľadmi, náhradné oblečenie, podložka na prezliekanie, núdzová šatka na nosenie, náhradný klobúčik, sukňa pre vás….),
  • Prsné látkové vložky (bambusové sú skvelé) na pretekajúce mlieko. V prípade núdze vás dokážu zachrániť obyčajné vložky prestrihnuté na polovicu
  • Fľaša na vodu pre mamu

Jedlo:

Obvykle cestujeme za slniečkom a trávime viac času vonku. Z toho vyplýva zvýšená potreba hydratácie a jednoduchšieho spôsobu prípravy a podávania príkrmov než je tomu doma. Tekutina vo forme materského mlieka poskytujú istotu nezávadnej tekutiny, ktorá je v cudzom prostredí vždy rizikom. Mliečko treba  ponúkať veľmi často a nezabudnúť na tekutiny pre seba. Netrápiť sa mixovaným príkrmom – ponúknuť radšej ovocie, ktoré zbavíme šupky. Varené príkrmy radšej pripraviť ešte doma alebo si byť naozaj istý zdrojom – v žiadnom prípade pouličné jedlo.

Tipy počas cestovania

Špecifiká leteckej prepravy

Budú vaši spolupasažieri v pohode s malými deťmi vedľa seba? Zládnete tam prebaľovanie a prezliekanie? Budete v pohode s dojčením vedľa cudzích ľudí? Budú s tým v pohode oni? (ľudia sú rôzni, mnohí dojčenie dokonca naživo ešte nevideli).

Cestovanie lietadlom

  • Dnes už majú mnohé letiská miestnosti na dojčenie, takže v prípade potreby sa nemusíte ísť schovať na záchod. Niekde je k dispozícii spoločnosť Mamava, ktorá ponúka bezplatný súkromný priestor na dojčenie. Aj keď môžete dojčiť kdekoľvek na letisku, kľud, pohodlie a súkromie laktačných modulov Mamava je úžasná. Stiahnite aplikáciu Mamava.
  • Pite veľa vody a ešte niečo viac. Dehydratácia je nepriateľ dojčenia. Počas cestovania je jednoduché ostať dehydrovaná – lietadlo rýchlo vysúša.
  • Vyberte si miesto pri okne, ak je taká možnosť. Umožní vám to niečo viac súkromia. Tiež to znamená, že do vás ani do dieťaťa nikto nezavadí obslužným vozíkom.
  • Dojčite počas vzletania a pristávania. Let v lietadle predstavuje zmenu tlaku v ušiach, ktorá je pre dieťatko nepríjemná. Satia pomáha prekonávať túto zmenu.
  • Vhodné oblečenie na dojčenie plus šatka na prekrytie. Umožní jednoduché dojčenie a aspoň trochu súkromia pre dieťa. Majte na pamäti, že v lietadle býva chladno!
  • Nebojte sa požiadať o pomoc. Personál vám ochotne poradí, kde sú najlepšie miesta na dojčenie. Spolucestujúci tiež obvykle bývajú nápomocní
  • Osvedčeným tipom pre dieťatko, ktoré nespí, sú ľudová hudba alebo rozprávky na počúvanie s hudobným doprovodom. Spravte si v mobile dobrú audiotéku (ja mám vyše sto rozprávok J). Výborný zdroj je archív Slovenského rozhlasu (RTVS).

Cestovanie autom

  • Býva pre dieťa asi najviac obmedzujúce, nakoľko musí byť neustále pripútané v autosedačke a dojčenie za jazdy je nemožné. Zvoľte si čas jazdy v dobe, ked viete, že dieťatko najlepšie spí.
  • Uložte dieťa spať už v pohodlnom cestovom oblečení a spiace preneste do auta. Nepreberiete tak dieťa zo spánku zbytočným prezliekaním
  • Nezabúdajte ani na seba – pri prestávkach sa okrem dojčenia nezabudnite dobre rozhýbať
  • Aj tu sú osvedčeným tipom pre dieťatko, rozprávky alebo hudba. V aute je navyše možnosť spievať spoločne nahlas, čo sa dieťatku bude páčiť asi viac ako cez slúchadlá. Ak máte aj starších súrodencov, je to neoceniteľný pomocník a stlmovač škriepok.
  • Zvážte, či pri dlhšej vzdialenosti neuprednostníte vlak, dnes už chodí aj do Chorvátska. Pohodlie oproti autu je neporovnateľné. Dojčiť tam môžete celý čas, aj sa poprechádzať

Dojčenie vonku: Tipy na tiché miesta na dojčenie

  • Knižnice. Sú tiché a majú veľa stoličiek. Bonus: Ak je vonku horúco, budete v klimatizovanom priestore! Väčšinou sa najlepšie dojčí v detskej časti. Okrem toho sa tam zabavia a oddýchnu aj staršie deti
  • Hotelové lobby. Väčšina hotelov nebude mať problém s tým, že sa zastavíte a posadíte do haly. Zatiaľ čo rána a večery môžu byť hektické, väčšina z nich je na poludnie pokojná.
  • Tematické parky. Mnohé zábavné parky majú určené detské centrá alebo opatrovateľské miestnosti. V závislosti od toho, kde sa v parku nachádzate, môže byť jednoduchšie použitie lavičky. Môžete tiež využiť pomalú jazdu vláčikom, kde môžete byť s dieťaťom na rukách

PS: V originálnom článku americkej mamičky bolo veľa tipov venovaných „americkému“ dojčeniu – odsávaniu a kŕmeniu fľašou. V USA sa nastupuje do práce doslova pár týždňov po pôrode a odsávanie a kŕmenie fľašou je pre nich jedinou možnosťou ako kombinovať prácu a dojčeniu. Takže verím, že nebudete potrebovať žiadne fľašky, cumlíky, odsávačky, umývačky fliaš, či sterilizačné sáčky.

Ak dokrmujete popri dojčení, odporúčam vyčkať pár mesiacov, kým nahradíte umelé mlieko príkrmami a cestovanie sa zjednoduší. Príkrmy je možné v tom prípade zavádzať od štyroch mesiacov.

Bez bábätka

Ideál je samozrejme s dieťaťom, ale niekto by to rád odskúšal aj bez neho. Čím je bábätko menšie, tým je viac naviazané na mamičku, a to samozrejme nielen kvôli dojčeniu. Ak pre dieťatko už nie je materské mlieko hlavný zdroj potravy, zvládne príkrmy a je spokojné aj v prítomnosti inej osoby (napr. starí rodičia), môžete skúsiť víkendovku, na jednu, či dve noci. Obvykle je to najskôr po prvom roku dieťaťa.

Odsávať vopred nemá veľký význam – vás to dostane do stresu (aj dojčiť, aj odkladať mliečko) a okrem toho, museli by ste riešiť ako by opatrovník toto mliečko podával. Nakoniec ho môže dieťa aj tak odmietnuť, lebo nie je v správnom obale J.  Stačí ostať len pri príkrmoch a vode, či čajíku z pohárika. Dieťaťu aj tak nebude chýbať materské mlieko tak veľmi ako mama. Ak si s opatrovníkom rozumie, mali by to zvládnuť. Tak ako má dieťa spávať spolu s rodičmi, je dobré, aby spalo v blízkosti opatrovníka, nakoľko potrebuje istotu – o to väčšiu, ak je mama preč.

Počas času bez dieťatka treba mliečko odsávať – jednak, aby sa stimulovala tvorba mlieka a jednak, aby sa prsníky vyprázdňovali. Obvykle aspoň tri krát denne.

Po návrate očakávajte, že dieťatko zvýši potrebu byť s vami a dojčiť sa. Dojčenie pomáha uistiť dieťa, že mama sa nestratila a pomáha obnoviť zníženú tvorbu mlieka, ktorá napriek odsávaniu obvykle poklesla. V priebehu pár dní by sa to malo urovnať aj bez podporných látok.

Túto stať cestovania bez bábätka píšem aj pre iné príležitosti odlúčenia, ktoré časom môžu vzniknúť  a ktoré rozhodne nie sú dôvodom na odstavenie, ako bohužiaľ mnohé mamičky urobili z presvedčenia, že to inak nie je možné riešiť. Týka sa to napr: spoločenská udalosť, služobná cesta, pobyt v nemocnici. Takéto odlúčenie  a návrat spojený s dojčením je možný na niekoľko dní, dokonca i pár týždňov. Dieťatko totiž vníma dojčenie ako súčasť s mamou, pričom aj dočasné zníženie alebo dokonca aj strata mliečka sa dá napraviť.

Želám veľa pekných zážitkov z dovolenky

 

Použitý zdroj:

Breastfeeding Tips: A Complete Guide for Travel