Rozhovor s Mnislavom Zeleným Atapanom

Rozhovor s Mnislavom Zeleným – Atapanom

V poradenstve snažím využívať prirodzené prístupy ku dojčeniu a starostlivosti o deti, čo ma postupne doviedlo i k prirodzenej polohe pololežmo. Niektoré otázky mi však stále vŕtali v hlave a snažila som sa na ne nájsť odpoveď. Zrazu som niekde zhliadla video s etnológom Mnislavom Zeleným Atapanom, kde ma uchvátil mojou srdcovkou – jednoznačnou podporou vertikalizácie bábätiek a detí:
V hlave sa mi vyrojilo množstvo ďalších otázok, ktoré by mi pomohli rozlúsknuť moje niektoré dilemy. Podarilo sa mi Atapanu osloviť a získať  nejaké odpovede. Aspoň v skratke, ak by to zaujalo aj vás:

1 – Akú polohu pri pôrode používajú? U nás sa za najčastejšiu prirodzenú polohu pri pôrode považuje poloha na všetkých štyroch alebo v podrepe alebo opierajúc sa o stôl. Niečo som počula, že indiánky objímajú pri tom strom. – sú pri tom v miernom alebo úplnom podrepe.Veľmi ma zaujíma uhol stehna voči telu. Čím je totiž stehno bližšie k telu, tým sa lepšie otvárajú pôrodné cesty (a preto naše zeny tak veľmi trpia na pôrodných stoloch, kde ležia na chrbte a s malým sklonom stehna voči telu).  Sú pri pôrode samé alebo s niekým?

Keď príde jej čas, vzdiali sa sama od ostatných, obvykle ku brehu rieky. Tam si čupne a porodí. Prereže bambusovým nožíkom pupočnú šnúru a vezme si dieťa na ruky.  

3 – Čo urobia s dieťaťom bezprostredne po pôrode? Dajú ho na seba alebo ho vezme niekto iný?  (sú národy, ktoré si myslia, že kolostrum je škodlivé)

Dieťa si dá do jednoduchej šatky, celý čas je ním a hneď ho aj dojčí. Rodičky s bábom v šatke na boku či na chrbte bežne pracujú v lese alebo na poli, či na zbere rýb. 

4 – Ak ho dostane niekto iný, za ako dlho ho vráti matke? Čo s ním medzitým robí? Čo robí medzitým matka?

Dieťa nemá nik iný.

5 – V akej polohe spia a dojčia? Kde je babo keď sa spí? Samé, pri matke, na matke? Mení sa to časom? Ak spia spolu, kedy prestanú spať spolu a kde spia potom? ( u nás čoraz viac mamičiek spáva spolu s deťmi a mužom na jednej veľkej posteli)

Celá rodina spí spolu v spoločnej hačke (závesnej sieti), tesne jeden vedľa druhého. Bábätko má matka položené na hrudi. 

6 – deti nosí spočiatku vylúčne len matka? Ak áno, kedy sa to mení? Dávajú deti na zem štvornožkovať? Viem, že v niektorých národoch alebo hoci i v našich rómskych osadách (tí, žijú čo sa deti týka, žijú tiež veľmi prirodzeným spôsobom, akurát so zásahmi do pôrodov) deti dávajú na zem, až keď chodia

Bábätko nosí matka, neskôr sa pridávajú i starší súrodenci, otca som nosiť nevidel. Deti neštvornožkujú, sú dlho nosené. (zhodli sme sa s pánom Atapanom, že v rómskych osadách sú deti vychovávané prirodzene podobne ako u indiánov)

7 – Dojčia tandemovo? Aj staršie a mladšie spolu? Ako dlho asi dojčia?

Dojčia tak dlho, kým dieťa chce. Nie je zriedkavé vidieť, že aj 8 ročné dieťa si príde cucnúť. 

8 – Kedy začínajú s príkrmami? Robia pre bábätká špeciálne jedlo alebo  mu dajú z toho, čo jedia sami, nech si odkusne čo chce?

Pre malé deti majú špeciálne jedlo – čapó, čo je banán rozmiešaný vo vode. Presné obdobie neviem, je to v niekoľkých mesiacoch. 

9 – Dieťa aj zomrie? Z akých príčin zomierajú najčastejšie deti do roka?

Detská úmrtnosť je vysoká – 30-40%, zomierajú aj pri pôrode. Príčiny sa neskúmajú. Neberú to ako tragédiu, lebo smrť berú ako prirodzené pokračovanie v ceste životom.

10 – Čo robia v prípade problémov s dojčením? Dojčí iná matka?

Ak matka nemôže dojčiť alebo sa niečo stane matke, tak obvykle dojčí stará matka.  Stará matka si dieťa adoptuje aj keď biologická matka ešte žije, čo je hlavne vtedy keď je detí veľa. Bábätka môžu dojčiť aj iné matky , aj keď sa to príliš nepraktizuje, ale je to občas možné. Asi tak, ako keď žena dojčí aj malé opičky, ktoré žijú spoločne s nimi. i.

11 – Kedy dostáva dieťa meno?

Dieťa má postupne viacero mien, i dve-tri. Keď sa narodí, ešte sa nevie, či prežije a aké bude. Tie ďalšie mená sa dávajú neskôr, keď sa už pozná povaha a charakter dieťaťa.

Všetky použité foto sú z archívu od Mnislava Zeleného Atapanu:

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA