Bolí to

Môj príspevok v časopise Dieťa 8-9/2018

Musí dojčenie bolieť?

Budúca mamička sa veľmi často stretáva s informáciou, že dojčenie je síce fajn, ale nech sa pripraví, lebo prvé dni dojčenia to bude bolieť. Dokonca sa vyskytnú rady, aby si už dopredu bradavky otužovala a stimulovala, a tak sa pripravila na náročné momenty dojčenia. Naozaj musí dojčenie spočiatku bolieť? Naozaj sú rozhryzené bradavky v pôrodnici niečím normálnym? Alebo je možné, aby dojčenie bolo pohodové a bezbolestné hneď od pôrodu?

V posledných rokov som si všimla, že okolo mája zrazu klesne počet mamičiek, čo potrebujú moju pomoc. Opäť to stúpne niekedy v septembri, októbri. Ako je to možné? Prečo je to tak? Pri rozhovoroch s mamičkami sa mi rozsvietilo. Keď sa oteplí, bábätká sa vyberajú z periniek a aj novorodenecké sestričky prestanú voči tomu namietať. Kým je chladno, existuje neopodstatnená obava, že bábätká sa môžu pri mamičke podchladiť.

Perinka je z môjho pohľadu nepriateľ dojčenia číslo jedna. Perinka je totiž bariéra medzi matkiným telom a telíčkom dieťaťa. Separuje bábätko od mamičky a fľaška, či cumlík, len dopĺňajú túto umelú náruč. Z hľadiska techniky dojčenia dieťatku i mamičke úplne znemožnia využitie prirodzených reflexov. Dieťatko sa rodí dokonalé, pripravené sa dojčiť samé, so samozrejmým očakávaním prirodzeného prostredia – nahým hrudníkom svojej mamičky. Tam sa dokáže uvelebiť, oprieť bruškom o bruško mamy, a tak sa s ňou dokonale spojiť. Nohami sa ako žabka zaprie a hlavičkou v záklone, so zdvihnutým noštekom smerom dopredu hľadá ten úžasný zdroj radosti a potravy – prsník s mliečkom. Keď ho nájde, slastne sa doň zaborí až tak, že brada preliači prsník, keďže hlavička ju zatláča vlastnou tiažou. Ak by sme mali možnosť vidieť dovnútra úst bábätka, videli by sme bradavku vytiahnutú celkom dozadu do úst dieťatka, opierajúcu sa o rozhranie tvrdého a mäkkého podnebia. Takto, veľmi hlboko v ústach, je bradavka dokonale chránená a nemá sa ako poškodiť.

Prvý možný zdroj bolesti – slabé prisatie:

Perinka či zavinovačka je historický kultúrny fenomén, bez ktorého si mnohí bábätko ani nevedia predstaviť.  Dieťa do nej „patrilo“, a bohužiaľ ešte často patrí, od prvých chvíľ. Dojčenie sa teda dialo a deje s ňou. Klasicky, priam idylicky, v náruči v horizontálnej polohe. A tu sme pri príčine problému. Telíčko sa nedotýka mamičky, je medzi nimi bariéra, a tento moment núti dieťatko hlavičku predkláňať. Tá je navyše pod prsníkom a vlastnou tiažou klesá dole. Brada v prsníku nehrozí. Výsledok je ten, že dieťatko sa veľmi často pri prisávaní zachytí len o koniec bradavky a tú pri vťahovaní do úst poškodí, čím vznikne ragáda (puklina, ranka v bradavke). Veľmi častá rada je použitie klobúčika, čo problém vôbec nerieši, naopak, môže ho ešte zhoršiť.

Riešenie:

Odstránenie perinkypoužitie prirodzenej polohy pololežmo s využitím gravitácie, resp. vertikálne dojčenie typicky v šatke či nosiči. Na ošetrenie  ragád je výborný repík a/alebo Aloe vera. V lekárňach dostať i špeciálne hojivé náplaste. Niekedy je bolesť taká veľká, že je potrebné pár dní z prsníka nedojčiť. Vtedy treba bolestivý prsník odsávať a mliečko podávať pomocou suplementora (cievky ako cez slamku) cez druhý prsník.

Druhý možný zdroj bolesti – anatomické pomery úst a čeluste bábätka:

Častým zdrojom bolesti môžu byť aj malá sánka alebo výraznejšie prirastená podjazýčková uzdička. Podjazýčková uzdička je problém, ktorý sa v poradenstve odporúča riešiť  podstrihnutím niekedy až príliš často. Podstrihnutie  uvoľní jazýček a zvýši jeho pohyblivosť. Tuhá uzdička naozaj zhoršuje prácu jazýčka – znižuje učinnosť sania a tým sa nevytvorí dostatočný podtlak na udržanie vystúpenej bradavky. Avšak toto v polohe pololežmo nemusí robiť žiaden problém, nakoľko dobrá poloha a prisatie kompenzuje menšie anatomické odchýlky. Keď tiaž hlavy tlačí hlavičku do prsníka, nie je treba využiť nič z vyvinutého podtlaku na udržanie sa na prsníku, na rozdiel od polôh, kde dieťa padá z prsníka a mamička ho musí do prsníka tlačiť. Niekedy je tuhšia uzdička spojená s cmukaním – opäť, pokiaľ je dieťa v dobrej polohe, je dobre prisaté a pekne pije, netreba nič riešiť. Ak je však dojčenie spojené s pretrvávajúcou bolesťou, či nedostatočným príjmom, je vhodné zasiahnuť.

Riešenie:

Opäť prirodzená poloha pololežmo. Pri malej sánke iné riešenie ani neexistuje, nakoľko je to najefektívnejší spôsob ako dostať bradu do prsníka. Ak je problém uzdička  a dojčenie bolí aj pri dobrej polohe a kvalitnom prisatí, vtedy netreba váhať a treba urýchlene nájsť odborníka , ktorý túto uzdičku uvoľní. Ja dnes často uzdičku ani nepotrebujem kontrolovať – jednoducho, keď vidím, že prisatie je super a napriek tomu dojčenie bolí  (alebo sa bábo v dobrej polohe neprisáva), okamžite odporúčam vyšetriť špecialistom krčným lekárom (ešte sa mi nestalo, že by nemal čo strihať  a doteraz zákrok temer vždy pomohol). Odporúčam obrátiť sa na odborníkov, ktorých odporučí miestna laktačná poradkyňa. Problematickú uzdičku totiž nemusí byť vidieť a bežný pediater, či dokonca bežný krčný lekár, ktorý s týmto nemá prax u bábätiek, to môžu vyhodnotiť ako bezproblémový stav.

Tretí zdroj bolesti – infekcia/kvasinka:

Špecifickou bolesťou je infekcia – kvasinka. Prejavuje sa pálivou bolesťou, ktorá sa počas dojčenia nezmierňuje, skôr naopak. Táto bolesť pretrváva i v období medzi dojčeniami. Príčina infekcie nie je vždy známa, ale prispieva k nej poškodenie bradaviek, tesné oblečenie (kvasinka miluje vlhkosť) a celková náchylnosť na kvasinky.

Riešenie:

Každá bolesť je znesitelnejšia s dobrým prisatím, bradavkou bezpečne hlboko v ústach. Preto opäť poloha pololežmo, či šatka, brada hlboko v prsníku. Rany na bradavkách neošetrovať s lanolínom, nakoľko tie podporujú kvasinku (je to pre ne krmivo). Vynikajúci univerzálny prostriedok proti infekcii je výťažok z grapefruitových semiačok, ideálne kvapky. Tými možno bradavky potierať , ale môžu sa užívať i vnútorne. Kvasinka je totiž v jednoduchšom ponímaní prekyslenie organizmu, a tieto kvapky sú silno zásadité. Pomôcť vie i genciánová violeť. Prsia je dôležité vetrať. Ďalším vynikajúcim prírodným prostriedkom s antimykotickými a a antibiotickými účinkami je aloe vera.  Ak toto v priebehu pár dní nepomôže, treba vytiahnuť silnejšiu zbraň, ktorou je predovšetkým zásadotvorná diéta. T.j. veľa zeleniny, kyslého ovocia, kváskové pečivo (vylúčiť pečivo s chemickým droždím), nula cukru. Výborný zásadotvorný účinok na celý organizmus má pitie šťavy zo zeleného jačmeňa. Samozrejme, postup môžete konzultovať i s lekárom.

Štvrtý zdroj bolesti – vasospazmus:

Niekedy sa krátko po nadojčení objaví pulzujúca bolesť na bradavke, ktorá na chvíľu i zbelie. Je typickým dôsledkom nekvalitného prisatia.

Riešenie:

Na samotnú bolesť pomáha suché teplo. Hlavným riešením je však opäť kvalitné prisatie, aby koniec bradavky nebol priškripnutý medzi ďasienkami, ale aby sa dostal hlboko do úst.

Prirodzenou polohou pri dojčení, či už v polohe pololežmo alebo vertikálne v nosiči, predchádza mamička väčšine problémov spojených s bolesťou pri dojčení. V mnohých oblastiach nášho bytia sa vraciame k prirodzenej podstate. Mamičkina nahá hruď je pre bábätko tá základná prirodzená podstata, ktorú najradšej vychutnáva celým svojím telíčkom, bruškom na bruško. Perinku je načase zaradiť do omylov histórie a odložiť medzi vzácnosti predkov.

Prirodzená poloha pololežmo, videá.