Osloviť poradkyňu pri dojčení?

pre časopis Dieťa 2-3/2022

Kedy, ako a či vôbec osloviť poradkyňu pri dojčení (nielen) v pandemickom období? 

V čísle 4-5/2021 som sa venovala téme poklesu miery dojčenia vplyvom tzv. protipandemických opatrení: „COVID-19 (pozn. a najmä opatrenia s tým spojené) má významný vplyv na klinické postupy u matiek a novorodencov, konkrétne na podporné služby pri dojčení pre tehotné ženy a matky, ktorý vyústil do  narušenia prirodzeného materského správania a bezprecedentného poklesu miery dojčenia.“

 Bohužiaľ, leto prinieslo len mierne zlepšenie – mnohé prípravné kurzy, podporné skupiny dojčenia a pod. sa ani nerozbehli, nakoľko organizátori sa obávali podmieňovania vstupu testami a pod. Na jeseň sa situácia vystupňovala ešte viac, pribudol strach z nákazy, karantény – nielen mamičiek, ale aj poradkýň. Ak aj mamička nabrala odvahu pri problémoch osloviť poradkyňu, tak často sa k nej nevie ani dostať, nakoľko mnohé majú obmedzenú činnosť.

Riešenie rozhodne nie je jednoduché, ale pomoc sa dá získať. Treba si pripomenúť starú známu pravdu, radšej 1x vidieť ako 100 x počuť. Máme už moderné technológie, vďaka tomu je tu účinná pomoc na dosah ruky.

Príprava na dojčenie, pôrod a materstvo

  • Mnohé poradkyne a duly poskytujú okrem prípravných kurzov aj individuálnu prípravu. Ak to aj poradkyňa nemá v popise (ako napr. ja), základnú prípravu by mala bez problémov urobiť.
  • Ďalšia skvelá možnosť je pozrieť si videokurz na prípravu pôrodu, dojčenia a rodičovstva. Poznám jeden skvelý, ktorý spracovala Mgr. Adriana Kráľová, nakoľko som spolupracovala pri diele o dojčení. K dispozícii je na kengurka.sk, má 10 dielov, viac od autorky: „Tento kurz nie je univerzálnym návodom na materstvo. Môže vám pomôcť vidieť veci z inej perspektívy, inšpirovať sa a priblížiť sa sebe a svojmu dieťaťu. Každá matka a dieťa je výnimočná dvojica. Spolu s odborníkmi a hosťami vo videách sa vás pokúsim nasmerovať, no spôsob svojho jedinečného rodičovstva musíte nájsť sami. Jednotlivé časti kurzu sú podložené nielen skúsenosťami rodičov, ale aj vedeckými faktami.“

Sprevádzanie pri pôrode

Toto je jediná výnimka, kde online kontakt naozaj nepomôže. Odborný doprovod dulou je v týchto náročných časoch ešte významnejší, nakoľko sa zvýšil strach z opatrení v pôrodniciach. Testovanie matky i bábätka, obmedzovanie dýchania tzv. rúškami, či dokonca respirátormi, obava z fyzického kontaktu…. Naše mamičky zvykli kvôli lepšiemu prístupu ku pôrodu chodiť do blízkeho zahraničia, ale aj tam je momentálne podľa dostupných info stopka. Niektoré pôrodnice obmedzili doprovod celkom, niekde čiastočne na jednu osobu. Mamičky sa potom musia rozhodnúť medzi dulou a druhou blízkou osobou, pričom muž z hľadiska pocitu bezpečia časti víťazí. Osobne však jednoznačne odporúčam voliť dulu resp. niekoho skúseného, kto vie, ako to v pôrodniciach chodí a nebojí sa odolávať často neadekvátnemu nátlaku zo strany pôrodnice. Samozrejme, treba si vopred overiť, či pôrodnica vôbec doprovod povoľuje.

Poradenstvo pri dojčení v pôrodnici

Niekedy som zvykla chodiť na poradenstvo aj priamo do pôrodnice. Dnes to jednak neumožňujú opatrenia (zákaz návštev) a jednak som zistila, že je to vysoko neefektívne. Jediná výnimka je vtedy, ak je mamička na nadštandardnej izbe a má niekoho blízkeho pri sebe, ktorý jej môže poskytnúť pomoc aj po mojom odchode. Mám na to viacero dôvodov:

  • Mamička je v neosobnom prostredí, nemá pohodlie a kľud domova. Pociťuje stres a často až nevraživosť zo strany personálu, ktorý sa cíti dotknutý, že jeho služby nestačia, nakoľko si mamička zavolala pomoc
  • Napriek radám, po mojom odchode mamička ostáva stále v prostredí nepodporujúcom dojčenie – odoberanie detí na kúpanie, či dokonca nočné oddelené spanie, váženie, kontrola kŕmenia, snaha o dokrmovanie, v prípade nedojčenia namiesto reálnej podpory skôr kritika matky
  • Okrem mamičky tam nie je nikto blízky, kto by si rovnako vypočul odporúčania a pokračoval v ich podpore aj po mojom odchode
  • Mamička v prípade neúspechu dojčenia často už nemá síl a chuť ďalej bojovať a neodváži sa opäť zavolať poradkyni po príchode domov

Preto mamičky v pôrodnici inštruujem najmä na videá na mojej stránke s tým, že nech robia podľa možnosti všetko, čo budú pokladať za najlepšie pre nich a bábätko, hlavne nech sú maximálne fyzicky spolu. Aj za cenu, že dajú fľašku s dokrmom, či klobúčik. V prvom rade má byť radosť z dieťatka a nie stres z nedojčenia. Nedojčenie vyriešime spoločne hneď, keď prídu domov. Viem, že sa možno nájdu takí, čo so mnou nesúhlasia, ale moja skúsenosť je taká, že počas prvých dní a týždňov bábätka na svete sa viem spoľahnúť na vrodené reflexy vedúce k dojčeniu. Vplyv získanej skúsenosti na úkor reflexov sa začne prejavovať neskôr, po 4-6 týždňoch. Viac ako reflexy bábätka je ovplyvnená mamička, ktorá si potrebuje osvojiť nové návyky. U nej sú prirodzené reflexy nahradené skúsenosťou z pôrodnice omnoho rýchlejšie.

Poradenstvo pri dojčení doma

Najideálnejšie poradenstvo pri dojčení je doma, hneď po návrate z pôrodnice. To aj vtedy, keď nie sú problémy. Poradenstvom sa im predchádza. Skúsená poradkyňa vie za dve hodiny ukázať a povedať viac, ako si mamička naštudovala pri celej príprave.

Písomnému poradenstvu sa vyhýbam – je zdĺhavé a nepraktické. Dlho trvá, kým zistím podstatu problému. Písomný styk je vhodný na nadviazanie kontaktu. Na presnejšie rozobratie problému je lepší telefón. Ústne sa tiež dajú riešiť staršie deti, kde je to skôr o manažovaní dojčenia, nie je treba riešiť techniku dojčenia. Písomný kontakt je tiež výborný na posielanie podporných informácií ako graf prírastkov, videá a pod.

Ako vyzerá moje osobné poradenstvo:

  • Dieťatko je vždy prítomné na mamičke. Nie je v postieľke alebo v druhej izbe
  • Ak je to možné, prítomný je otecko alebo aspoň iný blízky príbuzný
  • Ak sa jedná o novorodenca, štandardne začíname kontaktom koža na kožu, aby sa maximalizovali reflexy bábätka (kým si umyjem ruky a pripravím pomôcky, požiadam mamičku vyzliecť bábätko len do plienočky a obnažiť hruď. Samozrejme, nejaký svetrík alebo župan by mal ostať). Zároveň to pomôže naštartovať aj prirodzené reflexy mamičky.
  • Medzitým tiež poprosím, aby sa pripravil dokrm, ak dieťa bolo dovtedy dokrmované, príp. aby sa pripravil klobúčik, ak bol dovtedy používaný
  • Zameriam v prvom rade na pohodlie mamičky – snažím sa pomôcť nájsť pohodlné miesto, dám vankúš za kríže, nájdem stolček na podloženie nôh
  • Až potom si uloží mama bábätko na seba. Zväčša začínam s vlastným poradenstvom vo chvíli, keď mamička sa pohodlne opiera dozadu, holé bábätko je medzi prsiami, bruškom na jej brušku, uškom na hrudi mamičky. Ak ešte drieme, tak sa spolu zakryjú. To však býva zriedka, nakoľko dieťa sa obvykle po fyzickom kontakte s mamou začne aktivizovať napriek tomu, že dovtedy tvrdo spalo v postieľke.
  • Spočiatku neriešim konkrétny problém, ktorý mamička hlási. Ten je aj tak obvykle len výsledkom nevhodnej polohy, či manažovania dojčenia. Keď sa bábätko začne aktivizovať, začne hľadať prsník a vtedy inštruujem mamu ako sa má dieťatko dostať k prsníku, pričom prakticky vždy začíname polohou pololežmo. Veľmi často je toto jediné potrebné, aby dojčenie bez problémov fungovalo. Ak dieťa začne sať, vtedy sa začínam s mamičkou rozprávať o ďalších aspektoch dojčenia a vzťahovej výchovy
  • Môj zásah sa snažím riešiť vždy bezkontaktne – určite bez dotyku dieťaťa. Ak je treba, pomôžem akurát mamičke lepšie pritlačiť ruku v prípade potreby. Mojou úlohou je naučiť, nie nahradiť.
  • Ak je problém s nedostatkom mlieka (čo však zhodnotím až samotným pozorovaním dojčenia – bez toho to nie je možné), použijeme dokrm za pomoci laktačnej pomôcky. Až po dôkladnom pozorovaní pri použití dokrmu zvážim, či sú nutné aj bylinky na podporu tvorby mlieka. Často je jednoduchšie používať 2-3x dokrm, ako zavádzať bylinky, ktoré sa neskôr nemusia ľahko vysadiť.
  • Ak je problém s prisávaním, skúsime polohu obkročmo, prípadne prisatie s vertikálnym úväzom v šatke (čo je po technickej stránke totožné, avšak mamičke môže jeden alebo druhý spôsob vyhovovať viac). Ak sa náhodou neprisaje a problém nie je v nedostatku mliečka, použijeme klobúčik. To už zväčša zaberie, prípadne sa ešte k tomu musí použiť cievka s dokrmom. Problematicky prisávajúce sa dieťa vyžaduje najviac pomoci mamičke z mojej strany. Niekedy výrazne pomôže podstrihnutie uzdičky, ale nie je to pravidlom. Obvykle odporučím počkať pár dní, či sa dieťatko neprisaje samé bez klobúčika, a ak nie, až potom strihať. Niekedy sa rodičia obávajú podstrihnutia, vtedy odstránenie klobúčika trvá dlhšie
  • Dokrmovať mimo prsníka obvykle nie je nikdy potrebné. Z mojich poradenstiev to odhadujem tak na 1-2%. Riešenie je komplexnejšie, určite však treba moju osobnú prítomnosť. Sú to naozaj výnimky, ktoré však dokrmovanie po prste, ako radia mnohé poradkyne aj v omnoho jednoduchších prípadoch, nič nerieši. Satie po prste je fajn na nalákanie dieťaťa na prsník, ale tým to končí. Po technickej stránke to pokladám za totožné, dokonca nevhodnejšie ako použitie fľaše. Niekto odporúča aj dokrm pohárikom – úprimne, okrem jednej poradkyne som nikdy v praxi nezažila, aby to fungovalo. Ostáva tam rovnako ako pri fľaši nutnosť odsávať a kŕmiť mimo prsníkov. Ako som spomínala vyššie, pohodlie a spokojnosť mamičky je pre mňa prioritou.
  • Pri osobnom poradenstve si prejdeme celou vzťahovou výchovou, ukážeme si rôzne polohy pri dojčení a taktiež uviažeme dieťa aspoň do jednoduchej šatky. Jednoducho je čas sa porozprávať.

Online poradenstvo

V dobe karanténnej však často osobné poradenstvo nie je možné. Taktiež vtedy, ak je mamička ďaleko. Vtedy prichádza veľký pomocník – internet, online poradenstvo. Ako som uviedla v popise poradenstva, gro úspešného poradenstva je správna poloha pri dojčení, kde obvykle nepotrebujem fyzicky zasahovať. Každopádne, dojčenie potrebujem vidieť vždy.

  • Ako prvé sa s mamičkou porozprávam po telefóne, zhodnotím, aké sú problémy.
  • Najmä ak je dieťa malé, novorodenec, snažím sa o videostretnutie. Ak to z rôznych dôvodov možné nie je (napríklad nie je nikto prítomný v čase, keď k dispozícii a nemá kto držať kameru), tak to najpodstatnejšie poviem po telefóne a poštou pošlem linky na inštruktážne videá, či články
  • Mamička sa na ich základe snaží o zlepšenie techniky dojčenia. Výsledky nahrá na videá a pošle mi ich. Ja ich zhodnotím (napríklad pomocou screenshotu dokreslím, ako lepšie chytiť prsník, či posunúť ruku) a pošlem nazad. Potom si ešte zavoláme a doriešime zvyšné otázky. Ak je problém náročnejší, požiadam, aby si mamička zohnala pomoc s kamerou a pokračujeme poradenstvom s online videom
  • Videohovor sa už veľmi približuje osobnému poradenstvu. Tam v reálnom čase dokážem mamičku inštruovať. Ak je treba dokrmovať, mamička si kúpi cievku (alebo jej ju pošlem) a pokračujeme neskôr s cievkou. Počas videohovoru sa snažíme tiež porozprávať aj o iných otázkach ohľadom dojčenia
  • Komplikovanejšie prípady najmä neprisávajúcich sa detí alebo štrajkujúcich detí je však lepšie riešiť naozaj osobne. Či už potrebujem lepšie ukázať a naučiť detail alebo viac pozorovať štrajkujúce dieťa. Vtedy, ak je to možné, sa pokúsime stretnúť naživo hoci s oneskorením. Obvykle sa pomocou diaľkového poradenstva podarí zlepšiť aspoň niečo.
  • Online poradenstvo má pre mňa aj tú výhodu, že je časovo efektívnejšie (nepotrebujem cestovať), často sa konzultácia odohrá neskoro v noci (podľa potrieb rodičov), veľmi rýchla reakcia – najmä ak je niekto z väčšej diaľky alebo má iné obmedzenie (karanténa).

Kedy byť pri poradenstve ostražitý?

  • Ak vám poradkyňa musí veľmi pomáhať (dotýka sa aj bábätka), s polohou, ktorá stále nie je úplne dokonalá – je neustále treba upravovať polohu ruky, prítlak a pod.
  • Nie je vám pri dojčení pohodlne – bolia vás kríže, máte napätie v rukách. Myslite na to, že dieťatko v začiatkoch potrebuje na vašich prsiach tráviť mnohé hodiny.
  • Poradkyňa vám odporučí dokrm mimo prsníka, hoci doposiaľ sa vám darilo aspoň ako-tak dojčiť cez klobúčiky
  • Keď sa vám dieťa napriek všetkému neprisáva a musíte odsávať
  • Ak ste doposiaľ neprikrmovali a bez kontroly prírastkov máte odporúčanie na podporu tvorby dojčenia bylinkami. Malá jednoduchá kontrola, či sú bylinky potrebné – pije dieťa lepšie, keď dáte dokrm laktačnou pomôckou? Voľbou č.1 je vždy najprv dokrm cievkou, nie bylinky. Ak je treba dokrm a dosť výrazne, potom bylinky áno. Nie opačne.
  • Odmietanie prsníka nie je dôvod na zvyšovanie tvorby mlieka, ale na úpravu polohy. Priečna poloha je v tomto prípade riešenie zhoršujúce štrajk
  • Na riešenie bolestivých bradaviek ste dostali masť. Opäť je hlavným riešením úprava polohy
  • Podstrihnutie uzdičky bolo odporučené, lebo bola tuhá uzdička. Mnohé deti majú tuhšiu uzdičku, ale dokážu piť bez problémov. Podstrihnutie uzdičky treba riešiť až vtedy, keď napriek zmene polohy (pololežmo, vertikálne) sa dieťa neprisáva dostatočne alebo sa prisáva bolestivo
  • Riešenia na uvedené problémy nájdete aj na mojej stránke dojcenie.eu, kde je aj môj kontakt v prípade, že sa problém nedarí vyriešiť.

Nevzdávajte to, vďaka technike je pomoc za pár klikov.