Odsávačka mlieka

Pre časopis Dieťa 6-7/2019

Odsávačka mlieka – pomocník pri dojčení? Baránok vo vlčom rúchu 

Odsávačka mlieka sú spolu s fľašou a perinkou asi najčastejšie používané umelé náhrady prsníka a náruče, s ktorými sa čerstvá mamička stretáva už v pôrodnici. Od prvých okamihov príchodu dieťatka na svet odoberajú matkine kompetencie v starostlivosti spolu s radami zdravotníckeho personálu, ktoré idú proti vlastným materským inštinktom – „Na noc si musíte oddýchnuť, o dieťatko sa vám zatiaľ postaráme“, „Nesmiete dojčiť tak často a tak dlho“, „Dieťa z perinky nesmiete vyberať, prechladne alebo vám spadne“ a pod. Bohužiaľ, tieto rady vedú potom ku komplikáciám v dojčení, o ktorých si matka myslí, že ich spôsobila sama svojou neskúsenosťou, pričom pravda je úplne inde.

Odsávačka mlieka je vlastne menej účinná umelá náhrada dieťaťa, ktorá má za úlohu odoberať mlieko z prsníkov, keď to dieťa z nejakých príčin nemôže alebo nedokáže dostatočne alebo v prípadoch, keď sa mamička snaží o zvýšenie tvorby mlieka. Dieťa však dokáže sať omnoho účinnejšie, nakoľko okrem použitia podtlaku (rovnako ako odsávačka) používa zároveň aj tlak spodnej čeľuste (rovnako ako keď sa odstriekava mlieko rukou). Aj preto je tak dôležité správne prisatie, pri ktorom je brada poriadne zaborená do prsníka.

Ľudské mláďatá sú pripravené na tento svet rovnako dokonalo ako mláďatá  ostatných cicavcov, ktoré však žiadne umelé náhrady nepotrebujú. Prečo ju teda tak často v pôrodnici odporúčajú a skoro každá čerstvá mamička ju má doma?

1. Naliate prsníky a nadmerná tvorba mlieka

Prílišné naliatie prsníkov vzniká krátko po pôrode. Je to spôsobené neprirodzeným vedením pôrodu (použitie umelého oxytocínu, tlmenie aktivity dieťaťa kvôli použitiu epidurálu…) v kombinácii so separáciou po pôrode, ďalšou separáciou v podobe perinky, postieľky a cumlíka a dokrmovaním z fľaše. V prípade cisárskeho rezu sa popôrodná separácia ešte predlžuje. Táto neprirodzenosť spojená s obmedzovaním dĺžky dojčenia a jeho frekvencie ústi do prílišného naliatia prsníkov. Pri odsávaní sa tvorba mlieka ešte zvýši, a tým sa vytvára začarovaný kruh zvýšenej tvorby a opätovného odsávania.

Dieťatko je na tento svet pripravené dokonalo. Okamžite po pôrode očakáva pokračovanie kontaktu s matkou v podobe kontaktu koža na kožu a zahájenia dojčenia (prakticky v priebehu pár minút po pôrode). Dieťatko má spočiatku veľmi malý objem žalúdka a jeho prirodzená aktivita spočíva v krátkom, zato veľmi častom dojčení (niekoľkokrát za hodinu s rôznou dĺžkou trvania). Prirodzené hormóny oxytocínu zabezpečia spolu s častým dopytom optimálnu tvorbu mlieka,  pri ktorej sa prsníky nemajú dôvod príliš naliať.

Riešenie:

Žiadna chémia pri pôrode a neprerušovaný kontakt koža na kožu, bez perinky, počas prvých hodín a dní  po pôrode. V prípade prílišného naliatia prsníkov použiť kvetinkovú masáž na uvoľnenie mlieka: Prstami obkolesiť bradavku na dvorci a zatlačiť nimi voči hrudníku. Minútku podržať a potom prsty trochu presunúť a opäť zatlačiť. Uvoľní sa tak lymfa v okolí dvorca a to umožní mlieku vytekať cez mliekovody von. Videonávod v angličtine.

Prsníky striedať po vyprázdnení jednej strany, t.j. v prípade väčšej tvorby použiť jednu stranu aj viackrát. Ak začne prsník bolieť, použiť dieťatko, nie odsávačku. Ak je tvorba mlieka slabšia, prsníky je možné pri dojčení stláčať a strany vymeniť aj viackrát za sebou.

2. Dieťa sa neprisáva

Najčastejšou príčinou neprisávania je absencia kontaktu kože na kožu a použitie perinky, kedy sa dieťa dostáva do nevhodnej polohy. Leží na chrbte, úplne obmedzené v pohybe. Vtedy nemôže použiť svoje reflexy a nie je umožnené, aby hlavička bola v záklone a brada sa dostala do prsníka. Od prvých chvíľ je dôležité, aby sa dieťa dojčilo v prirodzenej polohe pololežmo, ktorá je veľmi pohodlná pre mamičku a zároveň i pre dieťa a zabezpečí optimálne prisatie. Dieťatko neleží na chrbte, ale na brušku, nôžkami sa opiera o mamičku a rúčkami sa pridržiava. Hlavička je v záklone a voľná, môže ňou ďobkať, či kývať z boka na bok, a tak len s minimálnou pomocou mamičky dostať sa ku mliečku. Táto poloha dokáže prekonať i drobné prekážky v podobe prirastenej uzdičky, či menšej sánky, nakoľko umožní brade výborne sa vtlačiť do prsníka. Videonávod tu  alebo tu 

 

Ak sa však ani napriek dobrej polohe neprisáva, stále nie je nutné siahnuť po odsávačke a komplikovane dokrmovať mimo prsníka, ale je možné dočasne použiť klobúčik a medzitým hľadať pomoc s podstrihnutím uzdičky (viac článok XY). Pozor, pri klobúčiku je opäť veľmi dôležité použiť polohu pololežmo, aby sa mohla brada zatláčať do prsníka aj cez klobúčik. Videonávod tu. Pri klasických horizontálnych polohách klobúčik prisatie zhorší, lebo dieťa z neho padá.

3. Dieťa je v inkubátore

Neurovedec a pediater Dr. Nils Bergman dokázal, že inkubátor je pre dieťa veľmi nevhodné prostredie a namiesto toho zaviedol starostlivosť na tele matky – tzv. klokankovanie, kde sa dieťa môže dojčiť a netreba žiadnu odsávačku. U nás je to bohužiaľ zatiaľ beh na dlhšiu trať, ale je dôležité žiadať o túto možnosť.

Ak sa vám to nepodarí, neostáva nič iné, len odsávať mliečko odsávačkou. Tu odporúčam použiť takú. ktorá je akumulátorová a na obe prsia. Pri odsávaní buďte čo najbližšie pri dieťatku, nepozerajte na odsávačku, ale na dieťa alebo aspoň na jeho fotku. Snažte sa myslieť na dieťatko s čo najväčšou láskou. Odsaté množstvo nehodnoťte – každá kvapka je dobrá. Keď už budete s dieťatkom, pôjde to lepšie.

Po ukončení inkubátora je veľmi dôležité nabehnúť na plný neprerušovaný fyzický kontakt a napriek doterajším návykom kŕmenia v trojhodinových intervaloch, prejsť na prirodzené časté a neobmedzované dojčenie. Ak je predčasniatko ešte slabé a nedokáže udržať podtlak pri satí kvôli nízkej vrstve tuku v lícach, je opäť možné použiť klobúčik, ktoré tento dočasný hendikep pomôže prekonať  (o klobúčikoch tu)

4. Zvyšovanie tvorby mlieka

Je veľkým stresom používať odsávačku na zvyšovanie tvorby mlieka, nakoľko počas odsávania je dieťa zvyčajne mimo matky. Je lepšie použiť vlastné dieťa na zvyšovanie tvorby mlieka. Majte bábätko stále na sebe, či už poležiačky alebo v nosiči, s neobmedzeným prístupom ku prsníku. Ak treba, použite cievku na dokrmovanie s umelým mliekom. Vďaka nemu bude ochotne na prsníku sať a vypije každú dostupnú kvapku vášho mliečka, ktorú by odsávačka ani nevytiahla. Zároveň bude účinnejšie podporovať tvorbu mlieka, než by to robila odsávačka.

 5. Je potrebné ísť na úrad, či k lekárovi

Dieťa je po pôrode súčasťou matky rovnako, ako tomu bolo počas tehotenstva. Ani vtedy si matka neodkladala bruško s dieťaťom doma, ale poskytovala mu nepretržitú starostlivosť. Rovnako aj teraz. Dieťa treba vložiť do šatky, či nosiča, poskytnúť mu prsník a neobmedzovať sa vo svojich potrebách. Nie potrebné limitovať sa časom (teraz musí dieťa spať) ani priestorom (sú tam schody bez výťahu) ani stresom (neplače za mnou? Bude piť z tej fľaše? Neodmietne sa potom dojčiť?).

Potrebné záležitosti sú vybavené dokonca omnoho rýchlejšie s dieťaťom ako bez neho a ešte je možné si dať po ceste s kamarátkou zákusok v cukrárni, aby mliečko lepšie chutilo :-).

6. Dlhodobejšie odlúčenie hlavne od starších detí

Napríklad služobná cesta, operácia a pod. Keďže nemôžeme využiť služby svojich súkmeňovcov ako je to napr. v Mongolsku, kde dieťa nadojčí cudzia matka a matka nadojčí cudzie dieťa, je v tomto prípade odsávačka pomocník pred odstavením dieťaťa. Pri staršom dieťati nie je potrebné odsávať mlieko vopred a mať ho nachystané. Odsávanie mlieka  slúži len na udržanie tvorby mlieka. Tá možno počas odlúčenia poklesne, ale dieťa to po príchode mamy dobehne. Dieťa, ktoré je už na príkrmoch obvykle odmietne mlieko z pohára, keďže je zvyknuté na dojčenie. Od opatrovníka nebude očakávať dojčenie, ale príkrm, či náhradnú náruč za mamu.

Ak napriek všetkému máte pocit, že odsávačku potrebujete, hľadajte pomoc. Ak však rady zostanú pri odsávačke a dokrmovaní mimo prsník (s výnimkou inkubátora a dlhodobého odlúčenia), hľadajte ďalšiu pomoc. Napríklad aj u mňa na stránke www.dojcenie.eu. Pri dojčení netreba dokazovať hrdinstvo odsávaním.