Cmukajúce bábätko – internetové poradenstvo

…neverila som, že nakoniec zmena polohy spraví tak veľa

Ak sa používa správne, internet je skvelá vec. Vo FB skupine môžme riešiť problémy, ktoré nás zaujímajú, nájsť podporu i pomoc. A to i v prípade dojčenia. Ďalší internetový pomocník Skype vie účinne nahradiť i osobné stretnutie.  Tu je jedno poradenstvo na diaľku, po ktorom už bábätko menej cmukalo, ale hlavne lepšie pilo a bolo spokojnejšie. Je to formou prípadovej štúdie, takže nájdete diskusiu, videá pred a po poradenstve + analýzu prípadu.

  • piatok, 25.3. 2016, FB

FB, mamička: Máte niekto skúsenosť s dobrou laktačnou poradkyňou poskytujúcu osobné poradenstvo v P.? Alebo radu, ako naučiť dieťa dobre otvárať ústa pri kojení a správne sa prisať? Dcéra má 2 mesiace a dvakrát jej nastrihávali uzdičku pod jazykom. Aj hornú uzdičku má asi zrastenú viac, ale to že vraj rieši zubný chirurg až po roku. Ďakujem.

FB, ja: Aj keď uzdičku strihali, je dobre, keď to LP skontroluje. Podmienka dobre otvorených úst je dostatok mliečka a žiadny cumlík. Potom na otváranie ústočiek pomáha, keď sa dieťatko dojčí zvislo, nie horizontálne. Pozri si video č.8 na www.mamila.sk alebo videá na www.dojcenie.eu

FB, mamička: Ďakujem Janka, poradkyňu som si zavolala, ale tá povedala, že s uzdičkou problém nebude…to bolo predtým, ako jej ju druhý krát nastrihávali…poradkyňa mi za dve hodiny porozprávala o tom, ako všetko vyrieši nosenie v šatke…čiže neukázala mi ani ako mám malú držať ani nič, lebo malú mi sama priložila a zázrakom malá cmukla len trikrát…lebo mi ju priložila ešte v polospánku a hladnú… ale keď je unavená a prikladám si ju druhýkrát, tak už cmuká stále:( cmuká vo všetkých polohách…aj keď párkrát sa nám podarí sa prisať tak, že cmuká len minimálne.

 FB, ja:  Cmukanie v zásade nie je až taký problém. Dôležité je, či dobre pije a nič vás pri tom nebolí. Pri lepšom toku mliečka je prisatie lepšie a preto je menej cmukania.

FB, mamička: No ono to problém je, kedže ju trápia potom bolesti bruška, koliky a nevie sa dogrgať a nemôže kvôli tomu spať…:-(

  • nedeľa, 27.3.2016, FB

FB, mamička: Dobrý večer, až teraz som sa dostala k počítaču. Ospravedlňujem sa, ale u nás je to veľmi hektické a niekedy nemám čas ani na základné potreby:)

Posielam v prílohe videá, čo sme dnes stihli. Skype už mi muž práve nainštaloval, takže možno sa nám zajtra podarí sa aj spojiť. Ak Vás nebudem otravovať takto cez sviatky. Na videách nie je vidieť ani prisatie, teda to jej ne-otváranie úst, tak sa snáď zajtra podarí a pošlem Vám to. 

Veľmi si vážim Váš záujem aj ochotu, neviem, čo robím zle, lebo niekedy ako vidno aj na jednom videu chvíľu necmuká, zmení spôsob a zrazu saje normálne. Inak v noci, keď ju dojčím ešte v polospánku, tak saje lepšie, ale cez deň, hlavne keď je unavená, tak cmuká oveľa viac. Vo vertikálnej polohe (pozn. – po skúšaní podľa videa na stránke) mi parkrát necmukala, ale inak je to nepohodlná poloha pre mňa aj pre ňu, šmýka sa mi, zapcháva sa jej potom nos, potí sa mi na ruke – ale to je problém hlavne v tom, že ju nerobím dobre a neviem si asi vybrať vhodné miesto.

Budem Vám veľmi vďačná, ak sa Vám podarí prísť na to, kde je problém a kde robím chybu. 

Ďakujem, želám peknú nedeľu. 

Dve zaslané ukážky pitia pred úpravou polohy (video č.1 a 2):

Po úprave polohy na vertikálnu polohu obkročmo na základe videa zo stránky, ešte pred stretnutím cez Skype (video č.3):

Už je to oveľa lepšie, snáď sa nám takto podarí prežiť pár mesiacov, kým bude väčšia:). Ďakujem veľmi pekne za snahu, ochotu aj čas, želám pekný deň.

Ešte je vidno, že nám robí problém ešte to otváranie úst, keď ju neviem donútiť viac otvoriť ústa…

  • pondelok, 28.3.2016, Skype

Video č.4 po úprave polohy na prirodzenú polohu pololežmo (jednoducho sa mamička viac zaklonila dozadu 🙂 ). Pozor, video je točené mierne šikmo, v skutočnosti bábätko viac leží ( viď analýza):

 

  • nedeľa, 10.4.2016, mail

Ahoj, písala som v skratke:) no je to oveľa lepšie, síce prisávanie je to isté,ale necmukáme, grgá aj priebežne pri jedle:). Už sme dva dni bez sab simplexu a už nemáme ani koliky…je oveľa spokojnejšia a kľudne zaspí pri kojení:)

Videá môžeš použiť, budem rada, ak to pomôže iným, lebo ja som bola už zúfala a neverila som, že nakoniec zmena polohy spraví tak veľa:)

A dokonca sa mi zdá,že lepšie pije aj v noci poležiačky…

Ďakujem, želám veľa úspechov;)

  • pondelok, 25.7.2016, pozdrav

Ďakujem Janke, že stále pijem mamine mliečko!

Gabrielka R. s maminou

 

Analýza prípadu

Ide o klasický prípad, keď dieťatko má k dispozícii dostatok až nadbytok mliečka, ale čiastočne vďaka problému s uzdičkou, ale hlavne nevyhovujúcej horizontálnej polohe má problém byť dobre prisaté a účinne piť . Pri uzdičkách sa cmukanie sa občas vyskytuje.

Dieťatku vďaka dobrej tvorbe mliečka a dobrému spúšťaciemu reflexu tečie dosť mliečka na to, aby aj pri horšom prisatí pilo. Pri horizontálnej polohe nič extra nepomáha, aby si bábätko  zaklonilo hlávku, a tak dobre vnorilo bradu do prsníka, čo je základom dobrého pitia – práve naopak, gravitácia ho z prsníka sťahuje. Tomuto zrejme pomohla poradkyňa priečnou polohou, kedy dieťatko na chvíľu pilo dobre. Lenže priečna poloha chce väčšiu skúsenosť a nie je dobré, ak ju nezvládne v prvom rade mamička (dieťatko pomohla priložiť poradkyňa). Taktiež vodorovná poloha stojí za bolesťami bruška a prijímaním väčšieho množstva vzduchu.

Analýza videa č.1 a 2, situácia pred úpravou polohy:

obr1

Analýza videa č.3, vertikálna prirodzená poloha obkročmo odstránila väčšinu problémov, bruško a hrudník sú opreté o mamičku, hlavička sa vďaka tomu a gravitácii zaklonila a brada išla pekne do prsníka. Hlavička je vyššie ako bruško, a tak pomáha predchádzať zaplyneniu. Nebola však pre mamičku príliš pohodlná, nakoľko dieťatko treba jemne za chrbátik pritláčať k sebe. Mimochodom, je to veľmi dobrá poloha pre dieťatko, ktorému treba pomôcť dostať sa na prsník – je tam viac asistencie od mamičky:

obr2

Analýza videa č.4 (pootočené podľa reality), poloha pololežmo – najpohodlnejšia prirodzená poloha, kde mamička nemusí vyvíjať takmer žiadnu aktivitu a napriek tomu je dieťatko správne prisaté.  Všetky výhody ako na videu č.3., ale bábätko netreba pridŕžať, nakoľko to zabezpečuje gravitácia, len robiť miernu oporu/zábradlie zboku:

obr3

Záver

Prirodzená poloha, kedy je bábätko bruškom a hruďou na mamičke, hlavička vďaka tomu v záklone a brada v prsníku, končatiny na podložke, je poloha, ktorú pre cicavce zabezpečila príroda. Stačí sa pozrieť na mačiatka. Sú pri nej zabezpečené všetky mechanizmy tak, aby aj mamička unavená po pôrode a čerstvo narodené bábätko sa dokázali úspešne a dobre dojčiť, a to už od prvého samoprisatia. Čím je dieťatko väčšie, tým získava viac skúseností a schopností a polohu mení podľa nálady :-).

Bohužiaľ, do prirodzených mechanizmov zasiahol človek, dieťatko separoval, vložil do perinky, mnohokrát navyše s obmedzujúcimi ortopedickými nohavičkami. Tam prirodzené schopnosti dieťatka skončili, a to sa stalo odrazu bezbranným a neschopným sa samostatne a bez problémov napiť. Aj keď konečne bábätko z perinky vytiahneme, už sme stratili schopnosť si ho prirodzene priložiť a len kopírujeme polohu perinky, resp. dojčíme v polohe ako všetky mamičky naokolo.

Viac videí s prirodzenými polohami: http://www.dojcenie.eu/videa-o-dojceni/

Vďaka za zdieľanie a šírenie nového vizuálneho vnemu 🙂