Poloha obkročmo, vertikálna, s podporou gravitácie – postup

Poloha obkročmo – postup

(bábätko na videu bolo pri natáčaní už dosť napapané. Našťastie pekne spolupracovalo, lebo aj napriek plnšiemu brušku, mliečku nedokázalo nakoniec odolať)

Poloha obkročmo je z mojej poradenskej praxe najlepšia na zvládnutie problémov pri dojčení. Je náročnejšia ako poloha pololežmo (tzv. savčia) –tu , ale umožní najlepšiu pomoc bábätku dostať sa na prsník, nakoľko mamička tu dokáže bábätku účinne pomáhať. Keďže je bábätko zvislo, gravitácia pomáha hlavičku maximálne zakloniť a tým umožniť dieťatku výborné prisatie, nakoľko priedušnica sa vystrie a brada ide úplne do prsníka. Viac o teórii tu a tu . Špeciálne – neprisávajúce sa bábätká, prechod z klobúčikov na prsník, bolestivosť pri prisatí, skrátená brada… Ak je napriek tejto polohe ešte problém s bolestivým prisatím, či neprisávaním, tak sa s veľkou pravdepodobnosťou jedná o problém podjazýčkovej uzdičky, ktorú treba podstrihnúť.

 Ako bábätko správne priložiť v polohe obkročmo:

– Pri dojčení nepoužívať ortopedické nohavičky
– Pri začiatkoch dojčenia je ideálne byť v kontakte koža na kožu (prsia bez podprsenky, dieťatko iba v plienočke). Toto aktivuje reflexy dieťatka a zároveň pomáha mamičke pri manipulácii
– Bábätko je v plnom kontakte bruško na bruško, ideálne začínať položením medzi prsia
– Ruka bližšie ku prsníku drží prsník, druhá drží šiju dieťaťa – palcom pod jedným uškom, prostredníkom popod druhé uško. Pozor, nedržíme krk! Zatláčame spodnou hranou ruky medzi lopatky, aby bolo bábätko tesne nalepené na mamičke. Netlačíme hlavičku, tá musí byť voľná, aby mohlo bábo hlavičku poriadne zakloniť
– Končatiny sú uvoľnené, rúčky okolo prsníka
– Brada je zaborená do prsníka, noštek voľný (niekedy treba pomôcť uvoľneniu nošteka podvihnutím prsníka)
– Neskôr skúsime ruky prehodiť tak, aby ruka bližšie ku bábätku objímala dieťatko a robila „zábradlie“. Hlavička sa opiera uškom o rameno a neprepadla sa na stranu. Druhou rukou v prípade potreby stláčame prsník.
– Ak sa dá, môžme prejsť do polohy pololežmo, alebo sa postaviť a ísť do kuchyne sa najesť 🙂