Predčasniatko a dojčenie

Pre časopis Dieťa 10-11/2020

Predčasniatko a dojčenie

V minulom čísle 8-9 som sa venovala nedojčiacim mamičkám. Bohužiaľ, veľká časť z nich sú matkami predčasniatok, kde systém v našich pôrodniciach nepodporuje spoločný kontakt, čo má veľmi často za následok nedojčenie.

Práve Nils Bergman, MB ChB, MPH, MD, ktorého štúdiu o nulovej separácii som predstavila v čísle 6-7, je  zakladateľ medzinárodnej siete Kangaroo Mother Care, http://ninobirth.org/. Vďaka jeho systému klokankovania aj veľmi nezrelých bábätiek, majú tieto veľkú šancu na dojčenie, nakoľko majú k dispozícii mamu a jej prsník nepretržite. Bohužiaľ, tento spôsob starostlivosti je u nás zatiaľ v štádiu sci-fi, i keď sú jednotlivci i napr. organizácie ako Ženské kruhy, či Mamila, ktorí sa toto snažia zmeniť.

Chcela by som poukázať na našu realitu a ako sa na ňu čo najlepšie pripraviť. Ako sa hovorí, ak nie je možné zmeniť druhých, treba zmeniť seba. Ako prvé a základné je treba vedieť, že napriek všetkým možným prekážkam a dlhodobému odlúčenie je reálna šanca na dojčenie, len treba vytrvať v pozitívnom nastavení na vytúžené stretnutie s dieťatkom v kľude domova.

Čo pri predčasne narodenom dieťati môžete očakávať (záleží od stupňa nezrelosti dieťaťa a od pôrodníckeho zariadenia):

  • Dlhodobú separáciu, často s nemožnosťou bývať spolu s bábätkom
  • Strach o dieťatko, smútok, neistota
  • Denné dochádzanie s odsatým mliečkom na krátkodobý kontakt
  • Po umožnení kontaktu kŕmenie fľašou a v perinke predpísaným spôsobom, určenej frekvencii a dĺžke kŕmenia. Všetko za účelom „naučenia kŕmenia“.
  • Po čase podľahnutie zdravotníckemu systému a dôvera v naučený systém kŕmenia, ktorý sa mamičky často boja doma zmeniť
  • Kontrola stavu dieťaťa na základe množstva vypitého mlieka z fľaše
  • Kontrola dychu monitorom
  • Na konci pobytu vďačnosť za záchranu života dieťaťa, príp. i matkinho a z toho vyplývajúca dôvera v predpísane nariadenia o starostlivosť dieťaťa

Je treba si uvedomiť, že rovnako ako pôrod v termíne nie je v našich pôrodniciach ideálny a jeho neprirodzené vedenie má často negatívne dôsledky na matku a dieťa, tak podobne je to aj pri predčasniatkach. Iste, personál starajúci sa o deti v inkubátoroch je obvykle veľmi starostlivý a obetavý, ale bohužiaľ, systém starostlivosti je zastaralý a nepodporujúci matku a dieťa na základe najnovších vedomostí. Preto je síce namieste vďačnosť za obetavosť, ale tým to treba, čo sa týka úspešnosti dojčenia, ukončiť.  Potom je nevyhnutné, ideálne s poradkyňou pri dojčení, zmeniť systém starostlivosti naučený v pôrodnici, čo vyžaduje zmenu vlastného myslenia, ale i  myslenia blízkej rodiny.

Po precitnutí do reality, že bábätko je v inkubátore a mama je doma, nastávajú ťažké chvíle, často náročné na psychiku. Niekedy je snaha zmeniť systém (žiadosť o klokankovanie, dojčenie….), ktorá nie je vždy korunovaná úspechom.  Preto:

  • Snažiť sa v pôrodnici o čo najčastejší, ideálne trvalý, kontakt s bábätkom. V prípade neúspechu to zobrať ako fakt. Nesmútiť, dieťatko nás potrebuje aj na veľkú vzdialenosť spokojných a šťastných.
  • Skúste mu (so súhlasom personálu) vložiť do inkubátora kúsok vášho oblečenia, čo vonia po vás
  • Zadovážte si kvalitnú odsávačku. Ideálne akumulátorovú na obe prsia. Snažte sa napodobniť prirodzený rytmus dojčenia. t.j. odsávajte veľmi často krátku dobu. Potom si dajte pauzu. V číslach – hodinu až dve si odsávajte cca každých 15 minút aspoň po 5 minút. Vtedy seďte a oddychujte. Potom si dajte hodinu dve pauzu. Rovnaké to má byť, keď bude bábätko doma.
  • Pri odsávaní pozerajte na fotku dieťatka a rozprávajte sa s ním. Myslite na to, ako mu bude mliečko chutiť, ako celé vaše telo pripravuje niečo chutné. Na odsávačku sa nepozerajte, radšej si ju zakryte. Neriešte koľko ste odsali. KAŽDÁ KVAPKA MÁ CENU ZLATA.
  • Stretnite sa spolu s mužom a s poradkyňou pri dojčení a pripravujte sa spoločne

Keď budete v pôrodnici, snažte sa dieťatka čo najviac dotýkať, hovoriť s ním. Buďte pozitívna, tešte sa, že ste spolu. Bábätko váš hlas pozná, je preňho veľmi dôležitý. Pravdepodobne vám čoskoro dovolia ho kŕmiť fľašou. Je možné, že to bude prísne regulované – v perinke, v predpísanej horizontálnej polohe, predpísanú dĺžka času. Ak nemôžete urobiť viac, prijmite tieto spoločné chvíľky. Myslite však rovno na to, že keď bude bábätko doma, bude ležať na vás bez perinky, budete sa pozerať vzájomne do očí, nebudete obmedzení časom a bude vám nádherne.

Je dobré byť v kontakte s poradkyňou po celý čas odlúčenia, prípadne inú skúsenú mamičku v dojčení, aby ste mali podporu. Ak treba, odporučí vám bylinky na zvýšenie tvorby mlieka a vysvetlí vášmu mužovi, príp. zvyšku rodinu, ako sa majú správať pri vašom príchode a čo bude ich úloha. Najdôležitejšia však bude jej návšteva v čase vášho príchodu z pôrodnice. Budete mať totiž zafixované skúsenosti s perinkou a fľašou a napriek teoretickému nácviku budete mať asi rešpekt pred zmenou naučeného. Zásadná bude dôvera vo vlastné telo, v to, že uspokojí všetky základné potreby dieťatka. Dá mu teplo, podporu dychu, pocit bezpečia, a ak všetko pôjde ako má, i mliečko. Monitor dychu je pomôcka, ktorá zistí, že dieťa nemôže dýchať (aj to nepresne), ale pobyt na vás zabezpečí, že dýchanie bude v poriadku a aktívne podporované vašim telom. Preto monitor treba vymeniť za mamu.

Podpora rodiny je kritická. Prvé dni a týždne po pôrode  sa potrebujete naplno venovať dieťatku. Úlohou zvyšku rodiny bude, aby ste nemali na starosti nič iné. Ak je treba nachystať dokrm, nech pomôžu. Sú veľmi náročné chvíle, keď sa mamička snaží zvládnuť starostlivosť o dieťatko a zvyšok rodiny sa teší, že mama je konečne doma a bude sa starať o nich… Treba skúsiť nájsť maximum pomoci, a keď sa zvládnu najťažšie chvíle, tak mamička bude opäť pre nich.

Odsávačka bola výborná pomôcka počas odlúčenia, po prvom prisatí v bezpečí domova však stratila význam. Dieťatko je najdokonalejšia odsávačka. Na prípadnú stimuláciu tvorby mlieka je lepšie použiť cievku na dokrmovanie s umelou výživou ako trápiť sa s odsávačkou. Keď sa dieťatko prisaje a napije, zrazu zistíte, že nemáte ako kontrolovať množstvo vypitého mliečka. Naučte sa pozerať ako a či pije, a tiež, ako veľmi má pocikané plienky. Ak je bábätko spokojné a plienky sú plné, všetko je v poriadku. Možno materského mliečka nebude dosť – vtedy vám poradkyňa ukáže ako dokŕmiť na prsníku pomocou laktačnej pomôcky. Keď dieťatko zaspí, neukladajte ho do postieľky, či perinky. Snažte sa dohoniť zameškané a kontakt neprerušujte. Ak sa potrebujete hýbať, použite šatku alebo nosič. Každá spoločne strávená minúta, hodina i deň pomáha zabudnúť na náročné chvíle opustenosti a zároveň posilňuje vaše kompetencie oslabené odlúčením a neprirodzenou starostlivosťou o dieťatko.

S dobrou prípravou a podporou, dobrým naladením a najmä schopnosťou zmeny v starostlivosti po príchode domov je vysoká šanca, že zameškané bude dobehnuté a dojčenie pomôže znásobiť radosť z vášho stretnutia. Napriek všetkým dobrým radám, je možné, že dojčenie úspešné nebude (presnejšie info ako to zvládnuť viď minulé číslo). Treba vedieť, že kontakt s mamou, ale i otcom, je viac ako materské mlieko. Preto sa noste, spite spolu a nenechajte už bábätko samé – odlúčenosti zažilo v inkubátore viac ako dosť.