Cumlík – umelá náhrada mamy

Pre časopis Dieťa 12/2020-01/2021

Cumlík – umelá náhrada mamy

Väčšina populácie berie cumlík ako bežnú súčasť starostlivosti o bábätko. Väčšina mamičiek sa však až príliš neskoro dozvie, že používanie cumľa popri dojčení sa spája so zbytočným rizikom predčasného ukončenia dojčenia a prechodu na umelú výživu, a tiež ďalšími zdravotnými rizikami (napr. zápal stredného ucha, zmenou vývoja čeľustí, zubných oblúkov a postavenie zubov, u matky častou kvasinkovou infekciou bradaviek .

Cumlík je umelá náhrada prsníka a nielen to, je to umelá náhrada mamy. Dieťatko spoznáva mamu cez prsko. Vtedy je spokojné, vie že je tam, kde patrí. K prsníku patria aj mamine ruky, ktoré pohladia, mamine oči, cez ktoré sa porozprávajú, mamin úsmev, ktorý vie dať aj bozk. V neposlednej rade je to aj mamina hruď, ktorá krásne vonia a v ktorej bije srdiečko, ktoré pozná úplne dôverne.

Ak má toto všetko – t.j. je s maminou, tak dojčenie nemusí riešiť mama, ale rieši si ho dieťatko samotné. Každým prehltnutím, každým dotykom sa vysielajú do rozvíjajúceho sa mozgu veľmi dôležité informácie. Predovšetkým však tie, že na svete je nádherne a že je tam bezpečne, lebo mama je tu. Mama s dieťatkom sa učia vzájomne na seba reagovať, nepotrebujú ani slová. Keď sa dieťatko potrebuje usmiať, pustí prsko, usmeje sa a pokračuje ďalej. Tvorba mlieka je prirodzená, neobmedzovaná a načasovaná na potrieb dieťatka.

Použitie cumlíka pri dojčiacich mamičkách obvykle znamená, že dieťa nie je pri mame. Je to jej náhrada. K tejto náhrade sa spočiatku pridáva i perinka ako náhradná náruč. Dieťatku chýba všetko – upokojujúci tlkot srdiečka, teplo maminej hrude, pohladenie, úsmev, jej hlas. Falošná bradavka sa snaží zahnať obavy, ktoré dieťatko má. Mozog sa nerozvíja optimálne (namiesto oxytocínu nastúpil kortizol), namiesto lahodných pocitov v prítomnosti mamy, musí dieťa doslova bojovať o prežitie.

Pridružujú sa aj komplikácie negatívne ovplyvňujúce dojčenie. Bradavka cumlíka je dlhá a okamžite uchopiteľná, čo potom dieťatko mätie, keď sa má prisať na bradavku prsníka. Z cumlíka mlieko netečie – toto môže dieťatku vadiť, keď je na prsníku a nechce už piť, len sať na prázdno. Jednoducho nevie tak dobre regulovať tok mlieka. Stimulácia tvorby mlieka je oddialením dojčenia prerušená a dochádza k jej poklesu. V prípade vysokej tvorby mlieka (najmä v počiatkoch dojčenia) dochádza pri dlhších intervaloch k príliš silnému toku mlieka, čo dieťatku vadí a bojuje s tým.

Môže tiež zakrývať hlad bábätka, lebo jeho skutočnú potrebu oklamal. Namiesto dojčenia tak saje naprázdno, je spokojné, spinká – dieťa sa nastavilo na znížený prísun mliečka dojčením. Ani matka skutočnú potrebu nerozozná, nakoľko dieťa sa javí spokojné. Veľmi často sa potom znížený prírastok rieši dokrmovaním umelým mliekom miesto toho, aby sa odstránila skutočná príčina – cumlík a dieťa bolo dojčené podľa jeho skutočných potrieb.

Možno sa vám to nepozdáva, však poznáte veľa mamičiek, čo dojčia a zároveň používajú cumlík. Áno, aj ja také poznám, dokonca dlhodobo dojčiace. Bohužiaľ, poznám omnoho viac takých, u ktorých to dojčenie pokazilo. Bohužiaľ, veľmi veľa detí bolo práve kvôli cumlíku predčasne odstavených.

Ako zladiť potreby mamy i dieťatka?  Ideálne je naučiť sa používať ergonomický, či šatku, v ktorom sa môže bábätko dojčiť i spať. Jeho nosenie je vďaka rozloženiu hmotnosti na chrbát a bedrá zďaleka menej zaťažujúce ako nosenie na rukách. Mamička má voľnosť pohybu a napriek tomu má dieťa všetko, čo potrebuje k svojmu životu a optimálnemu rozvoju.