Dojčenský štrajk

Pre časopis Dieťa 2-3/2018

Ako na štrajk v dojčení 

Klasický prípad: „Dojčenie sa krásne rozbehlo, mliečko nabehlo dokonca až tak, že spočiatku inak ako s odsávačkou sa nedalo zvládnuť, prírastky boli ukážkové, doktorka spokojná a zrazu prešli 3 mesiace a nastal problém… Drobec sa začína odťahovať od prsníka, prehýbať do luku a dokonca sa aj rozplače, len čo uvidí prsník. Nemá ani cumeľ, ani fľašu, ale normálne sa nadojčí len v polospánku, prípadne v šatke. Prírastky začali klesať a doktorka jednoznačne odporúča dokrmovať. Možno by som mu aj dala to umelé mlieko, ale suplementor (cievka na dokrmovanie) sa nedá použiť, však prsník odmieta. POMÓÓC, nechcem mu dať fľašu a skončiť s dojčením!”

Dieťa sa možno spočiatku aj pekne prisaje, chvíľu pije, ale po chvíli bradavku púšťa a rozplače sa. Ak sa matka znova pokúša ho priložiť, nastáva boj.  Pritom mliečka je zdá sa ešte dosť, dokonca chvíľu po dojčení mliečko strieka… Často je tu spočiatku prítomná i kolika, bolesti bruška, či reflux.

Obvyklé rady na riešenie:

– nestresuj (ale ako, keď vidím, že nie je spokojný),

– často prikladaj (však to nejde, len to zvyšuje odpor ku prsníku),

– to nevadí, že prírastky sú menšie, to je len rastový špurt, doktori radi preháňajú, on to doženie (tým si nie som istá, však snáď doktorka vie, prečo je to dôležité)

vydrž, za pár mesiacov to prejde (to neviem, či vydržím….)

– daj fľašu, radšej buď spokojná matka ako dojčiť za každú cenu (pomóc, to nie, tak som túžila dojčiť, aj počiatočné problémy sa nám podarilo prekonať a teraz toto…)

zvýšiť tvorbu mlieka podpornými prostriedkami. (to naozaj? Však som mala doteraz pocit, že sa topím v mlieku)

Ako to s tým štrajkom naozaj je?

Ako som sa snažila vysvetliť v predchádzajúcich číslach časopisu (7-8/17, 12/17-1/18), veľa problémov s dojčením je u nás spojených s polohou pri dojčení, ktorá je u nás najobvyklejšia: klasická horizontálna kolíska. Na úpravu lepšieho prisatia je najčastejšie odporúčaná priečna poloha, ktorá zlepší niektoré parametre pitia, ale dieťatko stále zotrváva v horizontálnej polohe, nesamostatné a závislé od mamičky ako ho k sebe priloží.

Vďaka tomu tu postupne tu nastáva problém. Bábätko leží bokom, čiastočne na chrbte, tváričkou dohora, príp. nabok, s nemožnosťou sa v prípade potreby odtiahnuť. Kým je bábo malé, sú malé aj ústočká a na jeden sací cyklus nedokáže prijať veľa mliečka. Preto zvládne piť aj v tejto nepohodlnej polohe. Navyše, gravitácia ho sťahuje dole z prsníka, a ak tečie naozaj veľa mliečka, netreba vynakladať veľa námahy, niečo vždy vypije aj pri slabom prisatí na konci bradavky (prisatie je plytké, lebo brada vôbec nie je v prsníku).

Postupne začne byť dieťatko aktívnejšie a silnejšie. Začína piť v jednom dúšku viac, ale v nepohodlnej polohe ho mliečko začína zalievať a nie je schopné sa voči tomu brániť. Začne byť frustrované a odmieta prsník. Mama sa ho snaží viac pritlačiť, ale to je kontraproduktívne a dieťa sa bráni ešte viac. V polospánku, na posteli, ide dojčenie často ľahšie, nakoľko tam je samostatnejšie pri hľadaní polohy, má väčší záklon hlavy (v polohe kolíska na rukách či vankúši je hlavička obvykle tlačená skôr do predklonu) a ľahšie uvoľní prisatie, ak ho začne mliečko zalievať.

S odmietaním dojčenia sa dovtedajšia výborná tvorba mlieka začína postupne znižovať a z výborne priberajúceho dieťatka sa stáva slabšie prosperujúce dieťa, ktoré dostane odporučenie na dokrmovanie…

Prečo funguje odporúčanie na zvýšenie tvorby mlieka a odporúčanie na trpezlivosť, lebo raz sa to zlepší aj  samé?

Paradoxne, toto naozaj môže fungovať. Mamička sa opäť môže dostať do stavu výbornej produkcie a dieťatku opäť postačí, ak bude slabšie prisaté na konci prsníka. Postupom čase dieťa zosilnie a samé si bude vedieť nájsť lepšiu polohu a vtedy bude vytrvalosť odmenená. Je však toto jediná cesta a musí to trvať naozaj tak dlho a navyše s podpornými látkami na tvorbu mlieka?

 

Ako riešiť príčinu štrajku a nie jeho následky

Z mojej poradenskej praxe toto býva jeden z najrýchlejšie riešených problémov, ak sa zachytí dostatočne včas, kým ešte nie je výraznejší pokles tvorby mlieka. Niekedy problém zmizne doslova zázračne pri jednej návšteve, či po jednom poradenskom telefonáte. Stačí jediné – upraviť polohu a zvoliť prirodzenú polohu pololežmo.

Dieťa sa v nej nachádza na mamičke ako na naklonenej rovine, tváričkou rovno dopredu (ideálny očný kontakt s mamičkou), hlavička je v záklone a brada hlboko v prsníku. Zrazu je samostatné, hlavička nie je zozadu obmedzovaná a môže ňou hýbať na všetky strany. Vďaka výbornému prisatiu s bradou hlboko v prsníku výborne ovláda tok mlieka, hlavička v záklone natiahne a vyrovná krk, čo umožní prijímať väčšie množstvo mlieka. V prípade silnejšieho toku než je žiadúce, dieťatko zodvihne hlavičku a uvoľní prisatie, príp. si odkašle. Tým, že je hlavička vyššie ako žalúdok, prípadný prehltnutý vzduch ostáva hore a nezaťažuje bruško. Mliečko pekne stečie dolu a podporí aj zvyšnú tráviacu sústavu, aby sa rozhýbala. Žiadne prekvapenie, ak na chvíľu prestane papať, pevne sa sústredí …a o chvíľu je plná plienočka J.

Ak problém nebol zachytený dostatočne včas a štrajk pretrváva, treba pridať ďalšie opatrenia:

  • Odstrániť príčinu koliky – zrušiť ortopedické nohavičky, znížiť pasivitu dieťaťa, t.j. zrušiť perinku, obmedziť samostatné spanie v kočíku či postieľke. Maximalizovať fyzický kontakt cez deň i v noci
  • Šatka (alebo iný ergonomický nosič) je protištrajkový pomocník #1. Umožní taktiež prirodzenú polohu pri dojčení (pozor, vôbec nepridŕžať hlavičku, maximálne zvoliť jemný tlak medzi lopatky), kde je brada v prsníku, hlavička v záklone a je dostatočne voľná, aby sa dieťatko mohlo prisať, kedy samé chce. Dieťatko je v šatke mierne obmedzené a je jednoduchšie ho prilákať na prsník bez nátlaku – očný kontakt a komunikácia je tu tiež ideálna. Nosiť naozaj veľmi intenzívne, ideálne koža na kožu s odhalenými prsníkmi.
  • Odsávačka nie je dobrým riešením nadprodukcie. Jej používaním sa nadprodukcia dlhodobo udržiava, čo určite neprispieva ku komfortu dojčenia. Podobne použitie podporných prostriedkov na zvýšenie tvorby nie je vhodný, pokiaľ je problém nadbytok mliečka. Riešením zvládnutia nadprodukcie je zmena polohy, nie zvyšovanie tvorby mliečka.
  • Ak je nevyhnutné dokrmovanie, treba použiť suplementor (cievku na dokrmovanie), nie fľašu. V prípade boja s prsníkom aj tu bude jednoduchšie skúsiť to v šatke, čo v polohe pololežmo.
  • Zrušiť cumlík, ktorý sám o sebe môže zvýrazniť štrajk. Je veľmi časté, že dieťatko, ktoré odmieta prsník, lebo ho zalieva pri pití veľa mliečka, je obzvlášť nespokojné, ak potrebuje sať len naprázdno, aby sa uspokojilo, či zaspalo. Cumlík sa v tom prípade používa ako jednoduché riešenie – avšak pozor, je to riešenie následkov, nie príčin. Jeho použitím sa bábätko dostáva do špirály nespokojnosti a môže odmietať prsník viac a viac. Treba sa vyzbrojiť trpezlivosťou, cumlík vyhodiť a vytiahnuť šatku a prsník J.
  • Ak sa dieťa prisaje, tak sa tešiť každému pokusu o prisatie a každému jednému hltu. Nestresovať sa, že dieťa nepije intezívne dlhší čas. Pre bábätko musí byť potešením, že je na prsníku samé, bez nútenia a môže sa napiť, kedy chce. Nesiliť ho k dojčeniu, len dopriať neobmedzený bezbariérový prístup k prsníku. Radšej 10 kratučkých prisatí za hodinu ako jedno intenzívne. Plienky najlepšie povedia, či je prijaté dosť mliečka. V prirodzenej polohe s dobrým prisatím je dieťa schopné za rovnaký čas vypiť omnoho viac ako poležiačky na konci prsníka.
  • V období, kedy prebieha či odoznieva štrajk, je vhodné počkať so všetkým, čo zvyšuje stres, či už u dieťaťa, ale i u mamičky. T.j. dovolenka, krstiny, návštevy, očkovanie… Očkovanie samé o sebe vie spôsobiť štrajk a odmietnutie dojčenia. Je to paradoxné, pretože práve dojčenie je hlavným budovateľom imunitného systému a očkovanie, ktoré ho má podporiť, ho môže pokaziť.
  • Neignorovať doktorku, ktorá odhalila znížené prírastky. Je vhodné si aj u iného zdroja (napr. grafy UNICEF, poradkyne pri dojčení, iná lekárka) overiť, či sa naozaj jedná o znížené prírastky. Riešením však určite nie je okamžité dokrmovanie fľašou s umelým mliekom, ale prijatie protištrajkových opatrení

Prirodzenú polohu, kedy je bábätko bruškom a hruďou na mamičke, hlavička vďaka tomu v záklone a brada v prsníku, končatiny na podložke, zabezpečila pre cicavce príroda.  Bohužiaľ, do prirodzených mechanizmov zasiahol človek, dieťatko separoval, vložil do perinky, mnohokrát navyše s obmedzujúcimi ortopedickými nohavičkami. Tam prirodzené schopnosti dieťatka skončili, a to sa stalo odrazu bezbranným a neschopným sa samostatne a bez problémov napiť. Ak umožníme dieťatku dojčiť sa prirodzene, samostatne a bez nátlaku, opätovne nájde v prsníku záľubu a mamička radosť z dojčenia.

Skutočný príbehy o zvládnutí štrajku: klik sem alebo sem klik sem

img471

img469

img470

One thought on “Dojčenský štrajk

  1. Pingback: Ako sme zvládli dojčenský štrajk | dojčenie

Comments are closed.